10 sfaturi pentru activități cu copii în vacanță
Introducere
opiii așteaptă cu nerăbdare fiecare vacanță. Nu trebuie să se trezească devreme dimineața, iar cuvântul „școală” nu se spune nici măcar pe șoptite. Și noi, adulții, așteptăm adesea cu nerăbdare un program mai relaxat. Dar ce să faci cu copiii pentru a nu-i lăsa să stea toată vacanța în fața ecranelor de computere și telefoane mobile? Am pregătit pentru voi câteva sugestii care vor distra copiii, le vor aduce multe experiențe și poate chiar o viziune diferită asupra lumii. Și, cel mai important, îi vor ține ocupați.
1. Călătorii prin turnuri de observație
De exemplu Cehia este o țară a turnurilor de observație. În prezent, pe teritoriul ei sunt puțin mai mult de 650 de astfel de turnuri, iar în fiecare an se adaugă altele. Acestea sunt destinații excelente pentru excursii scurte, dar le puteți include și într-un plan pentru o aventură de vacanță pe termen lung.
De exemplu, cel mai veche turn de observație din Cehia se află în Praga. Știți care este? A fost construit în 1338. Da, este turnul Primăriei Vechi din Piața Orașului Vechi. Este deschis pe tot parcursul anului. Titlul de cea mai joasă turn de observație este împărțit între trei turnuri mici, fiecare având doar 4 metri înălțime. Unul se află aproape de Ivančice, altul deasupra Lovosicelor și al treilea sub Muntele Říp. Iar ce mai înalt turn de observație este turnul de transmisie de pe Praděd. În lume turnurile de observație sunt fascinante și impresionante, găsiți pe internet o sumedenie de articole despre cele mai cunoscute dintre ele.
Tip: Pentru excursia la turnurile de observație, nu uitați să luați binoclu și să vă bucurați de panoramele minunate!
|
Alpinism pentru începătoriÎn următorul articol din secțiunea „Consultanță”, am pregătit pentru voi câteva sugestii despre cum să faceți escalada ca începător, deci și cu copii |
2. Supraviețuire pentru începători
Luați copiii într-o aventură. Planificați o excursie pe jos cu o noapte în natură, sub cerul liber sau într-o cabană montană. Lăsați copiii să-și pregătească propriul rucsac cu lucrurile pe care le consideră esențiale. Amintiți-le că vor mânca din propriile provizii și dați-le, de exemplu, sarcina de a pregăti și împacheta gustările pentru toată lumea. Lăsați-i să verifice prognoza meteo și să își pregătească hainele, încălțămintea și un plan de urgență. Puteți încerca orientarea în natură folosind busola/compasul și aprinderea focului într-un loc sigur.
SFAT: Pentru dormit sub cerul liber, veți avea nevoie de un sac de dormit și o saltea de izopren. Dacă există riscul de rouă dimineața, vă recomandăm să adăugați un sac de bivuac sau o pelerină de ploaie.

Descriere: Vara, lăsați copiii să se distreze în apă în costume de baie. Când se răcește, vor fi necesare cizme de cauciuc.
3. Construiți diguri, ridicați un iglu sau căsuțe pentru spiriduși.
Ținând cont de vârsta copiilor, sezonul și vremea, încercați să revizuiți jocurile preferate din copilărie. Voi construiați diguri pe pârâu? Dar copiii voștri, au încercat vreodată asta? Iarna, faceți îngerași în zăpadă, iar dacă este suficientă zăpadă, construiți un iglu împreună cu ei. Cunoașteți căsuțele pentru spiriduși? Tot ce trebuie să faceți este să mergeți în pădure și să lăsați imaginația copiilor să lucreze. Condiția este să folosiți doar lucrurile pe care le găsesc la fața locului.
SFAT: Învățați-vă copiii, dacă vârsta le permite, să folosească cuțitul și focul cu amnare în timpul vacanței. În excursii, pot să sculpteze bărci mici și să le lase pe pârâu, iar seara pot ajuta la aprinderea focului de tabără.
|
Geocaching: Căutarea de comori în natură și în orașeAți fost vreodată să căutați „comori” (geocaching)? Dacă nu și doriți să încercați, acest articol este perfect pentru voi. Este foarte antrenant pentru copii care sunt nerabdători să găsească aceste comori. |
4. Faceți un picnic. Chiar și iarna!
Vara e simplu. Să iei o geantă de picnic, mâncare și o pătură și să pleci oriunde în natură. Dar și iarna are farmecul ei. Ce zici să iei copiii la săniuș și, împreună cu ceilalți părinți, să faceți un mic picnic în vârful dealului? Fierbe cafea într-un termos sau ia un mic espressor de voiaj. În al doilea termos toarnă ceai îndulcit cu miere pentru copii. Pune în rucsac o cutie cu fructe, biscuiți, jerky și câteva batoane proteice. Iar dacă ai mai mult timp, invită-ți prietenii, pregătește un foc de tabără în curte și faceți un grătar de iarnă. Se poate și iarna și este absolut minunat.
|
Cum să alegi rachetele de zăpadă? Îți place mai mult la munte decât acasă, dar când totul este acoperit de zăpadă ai impresia că sezonul tău s-a încheiat? Te înșeli, terenul înzăpezit nu este doar pentru schiorii de tură. Rachetele de zăpadă sunt cele care te vor readuce pe traseu. |
5. Vânătoarea de noapte
Copiii adoră jocurile de aventură. Sunt grozave atât vara, în grădină sau în pădure, cât și iarna, în peisajul acoperit de zăpadă. Dar cel mai captivant dintre toate este jocul de noapte. Și nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a-l organiza.
Jocurile cu fantome și vampiri sunt printre cele mai populare. O altă variantă excelentă este jocul cu provocări și ghicitori, pe care copiii le pot rezolva la lumina unei lanterne frontale. Iar dacă nu ai idei pentru probe, pregătește-le o vânătoare de comori nocturnă. Echipamentul ideal? O lanternă frontală sau o căciulă cu lumină integrată.

Descriere: Idee de traseu Babele – Cabana Caraiman – Crucea Caraiman – Babele (Munții Bucegi) Idei de trasee montane găsiți pe internet.
6. Observați cerul/stelele
Singura condiție este întunericul și un cer fără nori. Dacă însă vreți să vedeți cu adevărat multe stele, mergeți cu copiii într-un loc mai îndepărtat de poluarea luminoasă a orașelor, la munte, dar este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. De exemplu în perioada Persidelor cei ce vor observa cerul din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.
TIP: Aplicația Star Walk 2 (Android, iOS) vă va ajuta să recunoașteți diferitele constelații.
7. Castele, palate, muzee în aer liber și peșteri
Avem un mare noroc să avem o istorie bogată și locuri fascinante de vizitat. Excursiile de explorare pot deveni și mai speciale dacă readuceți la viață un obicei aproape uitat. Ce-ar fi să trimiteți o vedere clasică din fiecare loc vizitat? La sfârșitul vacanței, le puteți aduna într-un jurnal de călătorie.
TIP: Fiecare excursie devine mai interesantă cu o vânătoare de comori. Cunoașteți versiunea modernă a acestei aventuri?Geocaching?
8. Provocări originale pentru întreaga familie
Chiar dacă nu aveți timp pentru excursii, puteți face timpul liber al copiilor mai interesant. Provocările de familie sunt o soluție excelentă. Jocul tăcerii este un clasic, dar puteți încerca și altceva. Ce-ar fi o provocare de a nu folosi cuvinte negative timp de o săptămână? Sau să stingeți lumina doar cu nasul? Ascundeți tacâmurile – vor fi permise doar bețișoarele și lingurițele de cafea. Implicați copiii în crearea provocărilor, astfel vor deveni parte din joc încă de la început. La finalul săptămânii, nu uitați de desemnarea câștigătorilor și de acordarea premiilor.
Descriere: Nu uitați să luați cu voi o pătură și un prosop cu uscare rapidă pentru bălăceala de vară.
9. Înotul tradițional de vară, netradițional
Zilele petrecute lângă apă sunt nelipsite din vacanța de vară. În locul parcurilor acvatice, încercați să descoperiți frumoasele lacuri naturale, cu apă curată și un peisaj natural deosebit. Unul dintre cele mai mari avantaje ale lacurilor este apa limpede, fără substanțe chimice, ceea ce face ca înotul să fie potrivit și pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergii.
10. E zăpadă? Împachetarea și fuga la munte!
Chiar și pentru o singură zi, dacă este zăpadă, ar fi păcat să nu profitați de ea. Munții noștri oferă o mulțime de posibilități. Puteți merge pe pârtii amenajate, să vă bucurați de schi de tură, să explorați trasee de schi fond să încercați o drumeție pe rachete de zăpadă sau doar să vă bucurați de un săniuș pe cinste.
Tip: Rachetele de zăpadă sunt un adevărat hit, care vă garantează momente pline de distracție. Vă ajutăm să alegeți perechea potrivită.
Bonus: Învățați copii să tragă cu praștia
Pe vremuri, orice băiat știa să tragă cu o prăștie. Astăzi, acestea sunt aproape uitate, deși oferă o mulțime de distracție. În timpul unei excursii, puteți improviza un poligon de tragere și încerca să doborâți sticle goale așezate pe un trunchi de copac. Pe malul râului, puteți organiza un concurs pentru a vedea cine reușește să tragă până pe celălalt mal. Iar una dintre cele mai clasice provocări rămâne doborârea conurilor de brad. Atenție însă, siguranța este pe primul loc – aveți grijă de cei din jur, dar și de animale și păsări. Vă dorim multă distracție în aventurile voastre în natură.
Link-uri utile
Autor: Lucie Krůčková
Resurse: arhiva autorului, 4camping.cz