Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Aveți condens în cort? Vă explicăm cauza și vă ajutăm să îl minimalizați.

Condensarea este un fenomen fizic natural care poate fi evitat chiar și atunci când mergeți cu cortul. Cum să eliminați cantitatea de condens și de apă care se infiltrează prin cusături? Aflați în articolul nostru.


Cuprins

 

Introducere

O știm cu toții. Fie că suntem proprietari de corturi de agrement sau de corturi de expediție ultraușoare. Picăturile de apă condensată de dimineață pot fi o pacoste chiar și după o noapte petrecută sub o prelată. Avem câteva sfaturi pentru dvs. pentru a elimina cantitatea de condens și de apă care se infiltrează prin cusături.

Pentru că aceste două probleme sunt cele mai frecvente cauze ale umezelii echipamentului în cort dimineața. Condensarea în cort este un fenomen perfect natural și, dacă îi cunoașteți principiul, puteți influența cu ușurință cantitatea de abur condensat. Dar apa poate intra în cort și pe alte căi. Orificile cele mai mici ale majorității corturilor și prelatelor sunt cusăturile, locurile din jurul buclelor, velcro sau benzilor elastice. Vă putem sfătui cum să etanșați bine aceste locuri.

 

Condensul în cort este neplăcut,dar este normal

Condensarea este un fenomen fizic perfect natural. Practic, există o anumită cantitate de umiditate în aer și, atunci când aceasta întâlnește o suprafață mai rece, se transformă în picături mici. Iar acestea se pot scurge apoi încet pe sacii de dormit și pe alte echipamente din cort.

Temperatura la care aburul începe să precipite se numește punct de rouă. Cu cât este mai mult abur în aer, cu atât este mai mare temperatura punctului de rouă. Adică, temperatura de care aburul are nevoie pentru a se transforma în picături de apă. Cu alte cuvinte. Există multă umiditate în aerul din cort și este o noapte rece afară? Atunci vaporii de pe pereții cortului se vor coagula pur și simplu. Cheia este cât de multă umiditate este în cort.


SUGESTIE: Dacă vă plac cifrele precise, puteți încerca calculatorul punctului de rouă.

 

De unde provine umezeala din aer?

Practic, există câteva lucruri care afectează cantitatea de abur care va fi dispersată în cort pe timp de noapte. Anumite cantități se datorează naturii, altele se datorează alegerii locului de campare și comportamentului nostru. De asemenea, eliberăm o parte din propria noastră umiditate în aer. Cum? Pur și simplu prin respirație.

  • Umiditatea naturală, care depinde de vreme, dar și de locul în care vă amplasați cortul.

  • Lucruri ude sau umede în cort.

  • Prepararea mâncării în cort.

  • Respirația locatarilor 

Roua de dimineață pe iarbă este romantică, o picătură pe tandă mult mai puțin.

Ce pot face pentru a evita să mă trezesc dimineața într-un sac de dormit ud?

Călătorii experimentați au scris zece sfaturi pentru a reduce rata de condensare pe pereții cortului dumneavoastră. Uneori, lucrurile mărunte sunt cele care pot avea un impact surprinzător de mare.

  1. Selectați cu atenție un cort care să aibă suficientă ventilație. Idealul este de a obține așa-numitul efect de coș de fum. Adică, să puteți deschide o parte în partea de jos și apoi o aerisire în partea de sus. Atunci când alegeți un cort, țineți cont și de tipul de material pe care îl alegeți. Dorința de a vă proteja pe dumneavoastră și bunurile dumneavoastră de ploaie înseamnă să alegeți corturi cu o coloană de apă mai mare sau să ajungeți la materiale siliconate. Aceste corturi vă vor menține uscat în timpul ploii. Dar trebuie să țineți cont de faptul că, așa cum nu lasă apa să intre, nu lasă nici aburul să iasă. Prin urmare, concentrația de apă din aer este mai mare în ele și crește probabilitatea ca picăturile să se condenseze pe cort.
  2. Luați în considerare cât de mare trebuie să fie cortul. O persoană poate respira până la un litru de apă pe noapte. Dacă sunteți mai mulți, puteți crește foarte repede umiditatea într-un cort mic. Trebuie să căutați un raport optim între greutatea cortului, dimensiunea și numărul de persoane.
    SUGESTIE: corturile ultraușoare pot fi utile pentru drumeții mai lungi sau excursii cu bicicleta.
  3. Folosiți sistemul de ventilație al cortului. Dacă vă baricadați în cort, aerul nu va circula și condensul va fi mai mare.
  4. Închideți bine cortul. Profitați de fiecare ocazie pentru a menține tenda sau prelata întinsă..
    SUGESTIE: Dacă aveți un cort cu două pânze, asigurați-vă că există un spațiu liber în toate locurile între dormitor și tendă.
  5. Nu uscați lucrurile ude în cort. Cu cât aveți mai multe lucruri ude în cort, cu atât mai multă umiditate va fi în interior. Vă recomandăm să lăsați lucrurile afară sau să le înfășurați într-o pungă impermeabilă și să le uscați în timpul zilei.

  6. Nu gătiți în interiorul cortului. Poate părea tentant să nu stați afară și să faceți o supă rapidă sub un acoperiș, dar o mulțime de aburi scapă în aer atunci când gătiți. Și, din nou, veți crește cantitatea de apă care se condensează peste noapte.

  7. Nu vă amplasați cortul lângă apă. În apropierea unei surse de apă, și nu contează dacă este vorba de un pârâu sau de un lac, umiditatea din aer este în mod natural mai mare. Pentru romantismul de seară, cu soarele apunând pe suprafața lacului, veți face acei câțiva pași pe jos.

  8. Nu vă amplasați cortul direct sub copaci. Roua de dimineață va aduce o umiditate mai mare. Și o veți vedea pe interiorul cortului. Vă recomandăm să vă amplasați cortul un pic mai departe.

  9. Este peretele înmugurit? Uscați-l. Vă recomandăm să puneți în rucsac un prosop absorbant pentru a aspira cu grijă apa precipitată de pe pereți. Acest lucru va reduce cantitatea de apă care circulă în cort. Nu uitați să înfășurați prosopul umed într-o pungă sau să îl puneți în afara cortului. Dimineața, scuturați bine prelata și încercați să o întindeți și să o uscați la soare peste prânz.

TIP - Este frumos? Plouă? Încercați o noapte sub cerul liber. Deși aici s-ar putea să vă luptați cu roua de dimineață. Doar prezența apei în aer este normală. Un sac de bivuac vă va proteja de umiditatea de dimineață sau de o schimbare bruscă a vremii.

 

Combaterea condensului din cort pe vreme rea

Veți întâlni condens în cort chiar și pe vreme frumoasă. Dar situația poate deveni mult mai complicată dacă vremea nu este favorabilă sau dacă dormim în cort pe vreme geroasă.

 

Condesul în cort pe vreme ploioasă

Atunci când plouă, umiditatea este, în mod natural, mult mai mare. Prin urmare, probabilitatea apariției condensului pe pereții cortului crește semnificativ. Ce putem face?

  • Cortul trebuie să fie suficient de închis, iar dacă avem doar o versiune cu un singur strat, putem șterge picăturile de condens înainte ca acestea să înceapă să cadă pe sacii de dormit. În cazul unui cort dublu, asigurați-vă că dormitorul nu atinge interiorul cortului. Din nou, asigurați-vă că există o închidere suficientă.

  • Asigurați un flux de aer suficient prin gurile de aerisire și uscați cortul și echipamentul de fiecare dată când se oprește ploaia.

  • Nu vă instalați cortul într-o vale. Dacă plouă abundent, apa se va scurge în jos și nici măcar o podea mai înaltă nu vă va salva de la trezirea într-o baltă.

 

Prudența necesară în timpul înghețului

În timpul vremii reci, condensul care îmbibă sacul de dormit poate fi un pericol pentru sănătate dvs.. Prin urmare, este necesar să vă asigurați că există un flux de aer suficient pentru a permite evacuarea umezelii.

De asemenea, puteți influența cât de umed va fi sacul de dormit după o noapte geroasă prin alegerea materialului. Un sac de dormit din puf este ușor, dar penele tind să absoarbă umezeala din aer. O alternativă este fibra goală, care este mai rezistentă la apă. Cu toate acestea, este, de asemenea, mai voluminoasă și semnificativ mai grea. O soluție interesantă este microfibra, care este mai ușoară decât fibra goală și va rezista bine în condiții dificile.

SUGESTIE: Corturile de expediție sunt potrivite pentru expediții în cele mai dure condiții. Ele combină durabilitatea ridicată, construcția sofisticată și greutatea redusă.

Pentru a dormi în frig, nu este important doar un cort, ci și un sac de dormit de iarnă și o saltea de bună calitate.

 

Ploaia și apa se infiltrează în cort pe la cusături

Nu numai condensul poate provoca umezeala echipamentului din cort. Un alt factor care vă poate afecta în expediții este reprezentat de cusăturile cortului sau ale prelatei.

Majoritatea producătorilor ajustează cusăturile cortului astfel încât apa să nu poată pătrunde cu ușurință. Cusăturile sunt de obicei ascunse în interior. Cusăturile pot fi apoi lipite cu bandă specială sau pot avea un ”dop” pentru a astupa chiar și cele mai mici găuri.

Cu toate acestea, în timp, este posibil ca banda să înceapă să se desprindă, iar lipiciul să se uzeze. În plus, dacă ieșiți în condiții dificile, este o idee bună să lipiți sau să sigilați singur cusăturile. Există benzi și adezivi speciali pentru acest lucru. Există, de asemenea, instrucțiuni pe care le puteți folosi pentru a vă face propriul adeziv pentru un dop. Noi le-am încercat.


Un cort pe malul apei cere pereți plini de rouă dimineața. Lăsați malurile în seama celor care vâslesc și mutați-vă 50 m mai departe pentru noapte.

 

Ce trebui să aflați înainte de a vă apuca de o reparație?

Este esențial să știți din ce materiale este confecționat cortul și ce a fost folosit pentru impermeabilizare, strat de acoperire sau pentru cusături. O combinație greșită de materiale și de bandă adezivă poate afecta funcționalitatea cortului. De asemenea, vă recomandăm să vă uitați ce fel de cusături are cortul. Cusăturile simple care leagă două părți ale cortului pot fi, de obicei, lipite cu ușurință. Cusăturile mai complexe trebuie să fie sigilate.

 

Depinde de material

Pur și simplu, dacă pe cort sau pe cusături se folosește un finisaj cu silicon, trebuie utilizat un adeziv pe bază de silicon. Acest lucru este valabil și pentru corturile din nailon siliconat.

Tenda lor este un material pe bază de nailon în care fiecare fibră este literalmente învelită în silicon. Acest lucru face ca o astfel de țesătură să fie neabsorbantă și potrivită pentru condiții foarte dure. Aceste cusături nu pot fi lipite industrial. Etanșarea ideală este asigurată de un fir de bază special care absoarbe cantități mici de umiditate, își mărește volumul și astfel etanșează cusătura.

Cu toate acestea, chiar și în aceste cusături foarte avansate din punct de vedere tehnic pot exista mici locuri prin care se scurge apa. Aici este recomandabil să se folosească un etanșant pe bază de silicon.

În cazul în care s-a folosit un strat de acoperire din PU (poliuretan), trebuie să se folosească din nou un adeziv pe bază de poliuretan. O altă opțiune este de a lipi cu bandă adezivă peste îmbinarea care nu are un material de etanșare.

 

 

Combinația de materiale la tendă, avantajele și dezavantajele lor și posibilitatea de a lipi cusăturile cu bandă adezivă

 

Materiale folosite

 

 

 

Ajustare/reparare suplimentară a cusăturilor

Poliester + poliuretan în interior (PU) fără tratament tehnic suplimentar + cusături lipite din fabrică

Varianta cea mai des întâlnită pentru tende.

Cusăturile pot fi lipite cu bandă de silicon.

Căptușeală interioară din nailon + PU fără tratament tehnic suplimentar + cusături lipite din fabrică

Varianta cea mai des întâlnită pentru foliile de sol.

Cusăturile pot fi acoperite cu bandă adezivă.
Poliester + înveliș exterior din silicon + înveliș interior din PU fără alte tratamente tehnice + cusături lipite din fabrică

Varianta mai des întâlnită pentru tende la corturile mai scumpe.

Cusăturile pot fi acoperite cu bandă adezivă.
Nylon + înveliș exterior și interior din silicon + Ripstop (sau o combinație mai puțin obișnuită Poliester + înveliș exterior din silicon + înveliș interior din PU + RipStop)

Varianta cea mai avansată din punct de vedere tehnologic a tendelor. Tratament suplimentar ripstop (care previne ruperea) pentru corturile din categoria de preț superioară. Cusăturile sunt cusute cu fire speciale de bază și nu sunt dezlipite în producție.

Cusăturile nu pot fi lipite cu bandă adezivă. Cu toate acestea, ele pot fi sigilate cu un etanșant pe bază de silicon.

 

Materiale folosite

PRO

CONTRA

Poliester + poliuretan în interior (PU) fără tratament tehnic suplimentar + cusături lipite din fabrică

Durabilitate medie, preț scăzut, respirabilitate excelentă.

Greutate mai mare a materialului și absorbție mare de apă.


Nailon + PU fără tratament tehnic suplimentar + cusături lipite din fabrică

Rezistență ridicată și rezistență mecanică.
Greutate și preț reduse.

 

Poliester + înveliș exterior din silicon + înveliș interior din PU fără alte tratamente tehnice + cusături lipite din fabrică

Durată de viață extinsă împotriva radiațiilor UV.
Absorbție mai mică a apei.
Rezistență ridicată.

Preț mai mare, dar produsul rezistă mai mult.
Greutate mai mare și respirabilitate foarte scăzută.

Nylon + înveliș exterior și interior din silicon + Ripstop (sau o combinație mai puțin obișnuită Poliester + înveliș exterior din silicon + înveliș interior din PU + RipStop)

Protecție UV ridicată, neabsorbție și impermeabilitate.
Greutate foarte redusă a cortului.
Durabilitatea ridicată este sporită de un tratament suplimentar care previne ruperea țesăturii.

Preț ridicat și imposibilitatea de a lipi cusăturile cu bandă adezivă.
Respirabilitate foarte scăzută.

 

Rețetă pentru adeziv”de casă”

Puteți găsi pe internet mai multe tutoriale despre cum să vă faceți propriul adeziv pe bază de silicon pentru a sigila cusăturile. Baza este siliconul sanitar și white spirit (benzină pt lac). Amestecați cele două substanțe în proporție de 1:2 într-un recipient. Atenție, este necesar să amestecați mult și să amestecați în mod regulat. Acest adeziv, sau dacă preferați un dop, funcționează foarte bine. Cu toate acestea, poate fi folosit numai pe corturi cu siliconare pe două fețe.

 

Procedura de etanșare a cusăturilor

Dacă doriți să sigilați bine cusăturile, este bine să urmați câteva reguli de bază. Acestea vă vor ajuta să vă asigurați că etanșantul ajunge în toate spațiile necesare.

  1. Plasați tenda sau o prelata într-o zonă bine ventilată. O grădină sau o terasă este ideală.

  2. Închideți toate cusăturile bine

  3. Aplicați lipiciul la cusături, astfel încât să se infiltreze în toate spațiile, chiar și în cele mai mici.

  4. Vă recomandăm să deschideți puțin cusătura și să lăsați sigilantul să pătrundă.

  5. Se lasă să se întărească timp de aproximativ 12 ore. Cusăturile sunt încă flexibile chiar și cu sigilantul, dar au câștigat în durabilitate.

SUGESTIE: Aveți grijă să strângeți bine cusăturile buzunarelor, fermoarele, elasticele și diversele elemente de fixare.

Nu uitați că, odată ce ați făcut propriile ajustări la cort, reparând sau lipind cusăturile, nu veți putea înlocui cu ușurință cortul. Prin urmare, înainte de a începe să vă modificați cortul, asigurați-vă că acesta vi se potrivește cu adevărat din toate punctele de vedere. Defectele evidente sunt, desigur, acoperite în mod normal de o garanție.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Lucie Krůčková

Surse: pixabay.comunsplash.com, archiv 4camping

Cum să alegeți schiurile de schi alpinism pentru experiențe outdoor de top?

Sfaturi

Sunteți pasionat de schi alpinism și vă gândiți să achiziționați echipament? Atunci am pregătit acest articol pentru voi.

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Gaură în salteaua gonflabilă. Cum și cu ce să o reparați?

Sfaturi

Pentru confort în camping, o saltea gonflabilă este adesea alegerea potrivită. Acasă, o saltea gonflabilă pentru musafiri. Când mergeți la mare, de obicei un șezlong gonflabil sau o saltea pentru apă. Când există o gaură în ele, bucuria de a călători dispare. Totul poate fi rezolvat în câteva minute. Ciți aici cum se repari rapid șezlongurile și saltelele gonflabile.

Selectăm pentru dvs.

1 671 Lei (43.21 %) 949 Lei

Comparare

557 Lei (24.78 %) 419 Lei

Comparare

1 895 Lei (31.98 %) 1 289 Lei

Comparare

3 126 Lei (10.01 %) 2 813 Lei

Comparare

1 400 Lei (45.78 %) 759 Lei

Comparare

3 080 Lei (20.03 %) 2 463 Lei

Comparare