Treci la categoria produselor Treceți la coș Treceți la navigare

Nu mă interesează reducerile și promoțiile, vreau să ascund bara.

Care este cel mai bun oțel pentru cuțite?

O întrebare la care nu există un răspuns simplu. Alegerea celui mai bun oțel pentru cuțitul dumneavoastră este căutarea unui compromis între proprietăți oarecum contradictorii. Așadar, la ce să fiți atenți?

 
Descriere: Cu un cuțit cu lamă fixă puteți pregăti lemne de foc și înlocui cuiele de cort.

Cuprins

 

Introducere

Calitatea oțelului din care este fabricată lama, împreună cu forma acesteia, determină proprietățile sale utile. Cuțitul va tăia bine? Va rezista la umezeală și nu va rugini? Pot tăia lemn cu cuțitul? Se va toci rapid? Și cât de ușor îl pot ascuți din nou? Toate sunt întrebări buna și, cu cât începi să te gândești mai mult la alegerea unui cuțit, cu atât mai multe întrebări apar . Așadar, ce ar trebui să căutați?

 

Caracteristicile celui mai bun oțel pentru cuțite

Toate întrebările care vi s-au tot învârtit în cap pot fi rezumate în șase caracteristici esențiale ale oțelului pentru cuțite.

  1. Duritatea oțelului
    Este capacitatea oțelului de a rezista la deteriorări în timpul utilizării. De asemenea, afectează cât de bine își păstrează cuțitul ascuțimea după ascuțire. Cu cât oțelul este mai dur, cu atât își păstrează muchia mai mult timp. În același timp, ascuțirea acestuia poate fi mai dificilă. Oțelul moale este mai ușor de ascuțit, dar trebuie, de asemenea, ascuțit mai des. Cu toate acestea, oțelul dur poate fi, de asemenea, fragil. Acesta se poate rupe mai ușor dacă cuțitul este scăpat pe suprefață dură.

  2. Rezistența oțelului
    Determină rezistența la rupere a lamei la un impact brusc. Cu cât oțelul este mai dur, cu atât rezistă mai bine la așchiere și rupere. O duritate mai mare a oțelului este preferată pentru cuțitele outdoor care sunt expuse la o mare varietate de condiții.

  3. Rezistență la coroziune
    Atunci când utilizați cuțitul în exterior, acesta nu poate fi protejat complet de umiditate. Iar umiditatea provoacă coroziunea metalelor. Prin urmare, oțelului inoxidabil i se adaugă crom pentru a forma o peliculă protectoare pe suprafață. Chiar și așa, acest lucru nu înseamnă că oțelul inoxidabil nu poate ceda deloc coroziunii, este doar mai rezistent.

  4. Rezistență la uzură
    Cuțitul poate fi uzat de diferiți factori externi. De exemplu, expunerea la particule mici aspre, cum ar fi nisipul, va deteriora suprafața lamei. Cuțitele fabricate din oțel mai dur rezistă mai bine la deteriorările mecanice și păstrează o lamă ascuțită mai mult timp. Pe de altă parte, duritatea oțelului poate fi redusă. Lama se va fisura atunci mai ușor.
    SFAT: Păstrați-vă cuțitul într-un teacă la îndemână atunci când călătoriți. Aceasta va proteja cuțitul de uzură și tocire, dar vă va proteja și pe dvs. și bunurile dvs. de lama acestuia.
  5. Protejarea lamei
    Oțelul dur rezistă bine la ascuțire și nu trebuie șlefuit la fel de des. Pe de altă parte, se poate ciobi mai ușor, iar ascuțirea pe teren poate să nu fie ușoară.
    SFAT: Un cuțit ascuțit oricând, oriunde? Pune în rucsac o ascuțitoare de cuțite. Și dacă nu știți cum să ascuțiți corect un cuțit, inspirați-vă de la maeștrii de la Victorinox.
  6. Ușurința reascuțirii
    Vom fi pe drum pentru mult timp? Trebuie să ascuțim noi înșine cuțitul cu o ascuțitoare obișnuită? Atunci trebuie să renunțăm la cerințele privind duritatea cuțitului.

   

 

Cum se alege cuțitul potrivit?

După ce ați terminat de citit următoarele peste 1000 de cuvinte, veți fi în măsură să alegeți cuțitul potrivit pentru nevoile dvs.    

>>> Detalii<<<

 

Care este oțelul potrivit pentru cuțite?

Oțelul ideal pentru lama unui cuțit outdoor ar trebui să fie o combinație echilibrată de proprietăți individuale. Producătorii de cuțite încearcă de secole să găsească un echilibru al proprietăților, să ajusteze ratele individuale până la perfecțiunea absolută. Acest lucru poate să nu existe, dar datorită eforturilor maeștrilor cuțitari, avem o varietate de tipuri de oțel din care să alegem și să ne găsim varianta ideală. Și deoarece producătorii preferă de obicei un singur oțel pentru cuțitele lor, vă recomandăm să vă uitați la alte produse ale producătorului al cărui cuțit vi se potrivește. Veți vedea că vi se potrivesc și alte variante din gama acestora.

SFAT: Aveți mare grijă de cuțit. În special mecanismul cuțitelor multifuncționale, care suferă în medii umede. Este ideal să îl curățați regulat, să îl lăsați să se usuce bine și să folosiți ulei pentru a lubrifia mecanismul.

Descriere: Un cuțit multifuncțional bun înlocuiește întreaga cutie de scule. Iar când ești pe drum, nu știi niciodată ce ți-ar putea fi de folos.

 

Oțelul pentru cuțite în funcție de compoziție

Oțelului i se adaugă elemente suplimentare pentru a-i îmbunătăți performanțele și pentru a duce performanțele cuțitului la nivelul următor.

Oțel carbon

Un tip de oțel popular pentru cuțitele outdoor. Ușor de ascuțit își păstrează lama ascuțită destul de bine. Excelează în ceea ce privește duritatea și durabilitatea. Necesită mai multă îngrijire pentru a-l împiedica să ruginească ușor. Oțel utilizat pentru machete și cuțite de supraviețuire.

Oțel inoxidabil

Aici este un aliaj de fier, carbon și, cel mai adesea, crom pentru a oferi o rezistență mai mare la deteriorarea prin coroziune. De obicei, necesită o șlefuire mai frecventă. Căutat pentru cuțite de procesare a alimentelor, cuțite multifuncționale și bricege.

Alte elemente care îmbunătățesc oțelul pentru cuțite

În plus față de crom, oțelului i se adaugă alte elemente chimice care îi afectează proprietățile finale.

 

Element

 

Proprietăți îmbunătățite ale oțelului

Fosfor

Rezistență, duritate

Crom

Rezistență la coroziune și impact, duritate, flexibilitate

Cobalt

Rezistență, duritate

Siliciu

Flexibilitate, rezistență la deformare

Mangan

Duritate, rezistență la uzură

Molibden

Duritate, rezistență la impact și coroziune

Nikel

Duritate, rezistență, rezistență la coroziune

Carbon 
Duritate, flexibilitate, ascuțime
Vanadiu

Duritate, rezistență, rezistență la impact

Wolfram

Duritate, rezistență la îngheț

 

Proprietățile celor mai frecvent utilizate oțeluri pentru cuțite cu lamă fixă și bricege

Scala este de la 0 la 10, iar cu cât numerele sunt mai mari, cu atât nivelul caracteristicii este mai bun. Cu toate acestea, din punct de vedere general, este apreciat echilibrul dintre diferitele caracteristici. Așa că nu căutați un 10 la orice preț. Dacă doriți un cuțit care să fie ușor de ascuțit, dar și durabil, ușurința de ascuțire ar trebui să fie 8-9, iar celelalte caracteristici ar trebui să fie în jur de 5. Așa cum este cazul unuia dintre cele mai căutate oțeluri suedeze, oțelul inoxidabil Sandvik 12C27 sau 7Cr17MoV.

În tabel puteți găsi cele mai comune tipuri de oțel și clasificările acestora. Oțelurile cu un raport echilibrat al proprietăților sunt cele mai apreciate. Pe de altă parte, oțelurile care au costuri de producție scăzute și sunt ușor de ascuțit ocupă, de asemenea, un loc important.

 

Oțel

 

 

Duritate

Stabilitatea lamei

Rezistența la coroziune

Ușurința de șlefuire

 

12C27

Sandvik

6

4

5

6

Unul dintre cele mai bune de pe piață

14C28N

Sandvik

6

5

4

5

Raport excelent preț/performanță

420

Oțel inoxidabil

6

2

8

9

Oțel obișnuit și ieftin, șlefuire zilnică

420HC

 

Oțel inoxidabil

6

3

8

9

420 îmbunătățit

440A

Oțel inoxidabil

6

3

5

9

Oțel standard cu performanță solidă.

440C

Oțel inoxidabil

5

4

4

6

Versiune îmbunătățită 4401.

1070

Oțel crom

5

2

1

10

Șlefuire ușoară

3CR13

Oțel inoxidabil

6

3

6

7

Raportul calității

7Cr17MoV

Oțel inoxidabil

6

4

5

9

Oțel chinezesc cu un raport excelent de proprietăți.

8Cr13MoV

Oțel inoxidabil

4

3

3

8

Oțel chinezesc cu costuri reduse.

D2

Oțel pentru unelte

6

7

4

3

Oțel pentru scule, performanță excelentă la un preț bun.

 

Ce alte echipamente nu trebuie să lipsească din aventurile tale?

Un cuțit de calitate ar trebui să fie un element de bază pentru orice expediție în aer liber. Dar dacă plănuiți o drumeție mai lungă, veți avea nevoie de mult mai mult.

  1. Un rucsac practic care este ușor de transportat și care conține tot ce este important.
  2. Sticlă pentru apă, deoarece lipsa de lichide vă poate scurta rapid călătoria.
  3. Alimente în funcție de durata călătoriei.
  4. Un amnar, sau cremene, pentru că focul este o sursă de căldură, hrană încălzită și lumină.
  5. Un arzător outdoor care vă permite să preparați alimente fără a fi nevoit să găsiți lemne de foc.
  6. Un sac de dormit ușor care vă va da putere pentru ziua următoare.
  7. Un cort sau o prelată pentru a vă proteja de intemperii pe timp de noapte.

Iar adevărații cunoscători își vor pune în rucsac și o cafeteriă de voiaj. Pentru că un espresso parfumat dimineața este o necesitate.

 

 

Link-uri utile

 

Autor: Lucie Kručková

Resurse: arhiva autorului, arhiva 4camping

Cum se alege o saltea pentru fitness și una pentru yoga?

Sfaturi

Diferențele dintre saltelele de exerciții pot fi mari.O saltea de exerciții bine aleasă nu numai că va face mai plăcut momentul în care vă ocupați de condiția fizică, dar va asigura și o mișcare sigură. Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o astfel de saltea?

Ferrata - pentru începători

Sfaturi

Ferrata este o activitate atractivă pentru toți iubitorii de outdoor și adrenalină. Unde să faci ferrata în țara noastră și ce să împachetezi cu tine? Toate acestea le veți găsi în articolul nostru de astăzi pregătit pentru dumneavoastră de instructorul de alpinism și testerul 4camping Tereza Pavlíková.

Cum să alegeți sandale pentru a vă menține picioarele în siguranță și confortabile?

Sfaturi

Odihnă pentru picioare, un pantof confortabil pentru zilele toride, o piesă fashion , dar și un partener complet funcțional pentru terenurile solicitante. Sandalele pot fi toate acestea.

Selectăm pentru dvs.

463 Lei (14.69 %) 395 Lei

Comparare

458 Lei (28.38 %) 328 Lei

Comparare

57 Lei (14.04 %) 49 Lei

Comparare

84 Lei (15.48 %) 71 Lei

Comparare

Cuțit pentru pescuit Mikov 338-NH--5B

98 Lei (15.31 %) 83 Lei

Comparare

Cuțit pentru pescuit Mikov 338-NH-3B

78 Lei (15.38 %) 66 Lei

Comparare

392 Lei (17.09 %) 325 Lei

Comparare