Cum să folosiți busola? Un ghid pentru pasionații de activități outdoor

Descriere. Spre deosebire de electronice, busola și harta nu rămân niciodată fără energie.
Cuprins |
Introducere
Știți cum să folosiți o busolă pentru a naviga în natură? Cum să o puneți corect pe hartă pentru a găsi direcția corectă? Vom explica în paragrafele următoare. Și veți afla, de asemenea, diferența dintre nordul geografic și cel magnetic.
Cum funcționează busola?
O busolă este un instrument de orientare în teren care ne ajută să determinăm direcția în raport cu polii magnetici ai Pământului. Fiecare busolă are un ac magnetic care se rotește liber și are întotdeauna un capăt îndreptat spre polul magnetic nordic. Cealaltă parte este un cerc cu o scară de 360°. Dar o busolă poate avea și alte gadgeturi, cum ar fi un unghi de declinație reglabil, o placă transparentă cu o riglă, o lupă pentru citirea hărților sau o oglindă pentru orientare.
Atenție, precizia acului busolei poate fi afectată de dispozitive electronice puternice, obiecte metalice, anomalii magnetice naturale, precum și de furtunile magnetice solare. Ultimele două lucruri nu vă afectează prea mult și apariția lor nu este frecventă, însă este o idee bună să evitați utilizarea busolei în apropierea dispozitivelor electronice și a instrumentelor metalice.
Cum se alege o busolă?
Depinde cât de mult doriți să utilizați busola și cât de avansate sunt cunoștințele dvs. de orientare pe teren. Există multe tipuri de busole, iar acestea pot avea gadgeturi diferite, dar și o precizie diferită.
1. Busolă de bază
Cel mai simplu tip de busolă care este excelent pentru începători. Nu are caracteristici suplimentare și este utilizată pentru orientarea de bază pe teren. Nu are o placă transparentă și poate fi ușor ascunsă în buzunarul unei geci sau într-un rucsac.
2. Busolă și brățară paracord într-una singură
Această brățară cu busolă este o piesă de echipament foarte funcțională pentru supraviețuirea pe teren. O busolă simplă va ajuta la navigare, brățara poate fi desfăcută și folosită ca șnur. Dar nu se oprește aici. Brățara găzduiește, de asemenea, un cremene și un cutter care poate fi folosit ca un fierăstrău de urgență.
3. Busolă simplă cu placă transparentă
Acest compas este, de asemenea, unul dintre cele de bază. Cu toate acestea, placa transparentă o face mai potrivită pentru lucrul pe hartă.
SFAT: Pachetul de supraviețuire în aer liber pentru copii o busolă, un cuțit pliabil, un cremene și o lanternă frontală reprezintă trusa perfectă pentru expediții aventuroase, dar și pentru învățarea unor abilități utile. Recomandat copiilor începând cu vârsta de 6 ani, dar întotdeauna supravegheați de o persoană mai în vârstă cu experiență.
4. Busolă cu oglindă
Datorită oglinzii, puteți orienta mai precis direcția și nu este nevoie să vă luați în permanență ochii de la busolă. Recomandată pentru orientare în terenuri mai dificile.
5. Busole de expediție
Compasurile cu orientare tehnică care permit navigarea pe terenuri complexe cu o precizie ridicată au caracteristici suplimentare interesante - detectarea riscului de avalanșă, elemente fluorescente pentru utilizarea pe timp de noapte și un ac de busolă global.
6. Busole militare
Așa-numitele busole lensatic au o fereastră de observare și un cadru rabatabil pentru o orientare direcțională foarte precisă.
7. Busole digitale
Pot fi instalate pe telefoane mobile și ceasuri inteligente. Sunt un prim ajutor excelent atunci când vă pierdeți orientarea pe teren. Cu toate acestea, au o piedică, sunt dependente de bateria încărcată a dispozitivului. Dacă doriți să le utilizați în călătorii mai lungi, adăugați în rucsac și un powerbank.
SFAT: Multe smartphone-uri au aplicația Compass instalată de producător. Iar dacă nu o aveți, puteți încerca Compass pt Android și iOS.
8. Busole
Este un instrument mai avansat pentru orientarea în natură. Baza compasului este o busolă completată de un raportor rotativ cu scală și linii de 360°.
Ce este azimut
Avem un punct care definește nordul și un punct în care dorim să mergem. Unghiul pe care îl fac aceste două puncte se numește relevment. Acesta ne indică direcția în care vrem să mergem. Scădem gradele unghiului din punctul nordic, care este considerat 0°. În taberele de drumeții, urmărirea azimutului este o sarcină populară pentru copii. Aceștia merg apoi spre destinație indiferent de obstacolele naturale, cum ar fi cursurile de apă, zonele umede sau chiar tufișurile.
Declinația magnetică
Pentru o orientare absolut precisă pe teren dificil, trebuie să țineți cont de declinația magnetică. Acul busolei indică nordul magnetic al Pământului, care este diferit de nordul geografic. În plus, declinația variază în diferite părți ale Pământului. Fie o aflați în prealabil pentru zona respectivă, fie cumpărați o hartă topografică bună care să o prezinte.
Cum funcționează în practică?
Este ideal dacă aveți o hartă a zonei împreună cu busola, deoarece veți putea să vă verificați traseul și reperele proeminente. Iată un ghid rapid despre cum să folosiți o busolă pe teren.
1. Determinarea nordului - Țineți busola orizontal în fața dvs. pentru a permite acului busolei să se miște liber. Odată stabilizat, partea acului care este de obicei colorată în roșu va indica nordul. Nordul magnetic.
2. Orientați harta în funcție de nord – Așezați harta pe o suprafață plană și aliniați-o cu nordul indicat de acul busolei.
3. Determinați direcția traseului – Găsiți pe hartă locul unde doriți să ajungeți și, cu ajutorul busolei, stabiliți în ce direcție cardinală trebuie să mergeți. Identificați pe hartă repere vizibile (vârfuri, râuri, intersecții de poteci, confluențe) care vă pot ajuta să vă orientați pe teren.
4. Urmăriți și controlați direcția - Atunci când mergeți, țineți busola în fața dvs. dacă este posibil și respectați direcția pe care ați stabilit-o. Verificați direcția în mod regulat în timpul călătoriei. Dacă vă aflați pe un teren dificil, verificați direcția de fiecare dată când terenul se schimbă.
5. V-ați pierdut? – Încercați să vă calmați, panica nu ajută la nimic. Opriți-vă și încercați să folosiți din nou busola. Dacă simțiți că nu aveți nici cea mai mică idee unde vă aflați, încercați să vă întoarceți la ultima poziție cunoscută. Totuși, dacă nu știți unde să vă întoarceți și nu vă ajută nici orientarea după repere vizibile în peisaj, soare sau GPS-ul din telefon, este momentul să cereți ajutor.
Ce numere trebuie să apelați pentru ajutor?
Este o idee bună să aveți numerele de telefon de urgență în telefonul mobil înainte de a pleca oriunde. De asemenea, este recomandat să aveți descărcată pe telefonul mobil aplicația Salvamont, care funcționează și cu serviciul de salvare montană. Fiecare țară din Europa are serviciu salvamont , un web site sau aplcașie dedicată. sau puteți apela numărul universal 112.
- Serviciu montan, dacă acesta este disponibil în zonă.
- Servicii de urgență - pompieri, ambulanță , poliție 112 universal.
- În străinătate, numărul către serviciul local montan, poliția locală, dar și ambasada sau serviciul consular .
- Linia fierbinte a companiei de asigurări la care aveți asigurare de călătorie.
- Cabana de munte unde vă cazați și încotro vă îndreptați.

Descriere : Expedițiile Compass pot fi o mare aventură. Vă recomandăm să vă pregătiți bine și să vă impregnați pantofii. Nu știi niciodată în ce direcție va poate duce calea.
Cum se folosește busola?
Cum să folosim o busolă și un compas sunt ușor diferite. O busolă ne ajută să folosim o scară rotativă pentru a determina cu exactitate relevmentul. Acesta este plasat pe hartă astfel încât să fie paralel cu marginea superioară dreaptă a hărții sau cu una dintre liniile nord-sud marcate. Acul busolei de pe reperul busolei trebuie să arate spre nord (N), se nivelează harta într-o poziție în care acest lucru este îndeplinit.
Nu știu unde sunt
Găsiți câteva puncte proeminente din peisaj pe care le vedeți pe hartă. Așezați busola pe harta aplatizată. Linia de pe rotiță trebuie să arate spre partea de sus a hărții, săgeata spre nord iar latura lungă să intersecteze unul dintre puncte. Desenați o linie de-a lungul acestei laturi și repetați cu celelalte puncte. Punctul în care liniile se intersectează marchează poziția dvs.
Azimutul pe hartă
Așezați busola pe hartă astfel încât marginea busolei să urmeze linia dintre punctul de plecare și destinație. Rotiți cadranul gradat al busolei astfel încât liniile sale să fie paralele cu liniile nord-sud de pe hartă, iar "N" de pe scala rotativă să indice marginea superioară a hărții. Citiți azimutul. În timpul mersului, nu uitați să verificați periodic dacă mergeți în direcția corectă.
Azimutul în teren
Găsiți un punct distinct în peisajul înconjurător și îndreptați săgeata busolei către acesta. Rotiți discul busolei astfel încât liniile de ghidaj și acul busolei să fie paralele, iar acul să indice nordul. Axa longitudinală a busolei va indica azimutul punctului, pe care îl citiți de pe scală.
De ce să nu uitați?
O geacă impermeabilă ușoară și încălțăminte de trekking de bună calitate sunt întotdeauna utile. Nu subestimați nici șosetele . Împachetați o sticlă /un termos în rucsac și un filtru de călătorie pentru călătoriile mai lungi. Împachetați mâncarea pentru drumeție în mod rațional, mâncarea MRE pentru exterior este cea mai bună, deoarece este nutritivă, dar nu adaugă kilograme suplimentare inutile.
Link-uri utile
Autor: Lucie Krůčková
Resurse: arhiva autorului