Echipament obligatoriu pentru biciclete: sunteți echipat corespunzător?
Cuprins |
Introducere
Echipamentul obligatoriu pentru bicicliști nu este specificat clar. Adică, dacă biciclistul are peste 18 ani. Este diferit pentru bicicletă. Aici, echipamentul obligatoriu este reglementat prin lege. Când veți citi ce trebuie să aibă bicicleta dumneavoastră, s-ar putea să fiți surprins. Este obișnuit să vezi pe șosea biciclete care nu îndeplinesc nici măcar jumătate din cerințe.
Care este echipamentul obligatoriu pe șosea
Dacă vreți să intrați cu bicicleta în trafic, trebuie să o aveți în stare bună de funcționare. Tot ceea ce este obligatoriu pe o bicicletă trebuie să fie pe ea pentru siguranța noastră. Desi nu exista o legislatie speciala pentru biciclisti, regulile de circulatie pe drumurile publice sunt reglementate de Codul Rutier prin OUG 195/2002 si Regulamentul de aplicare. Ultima modificare a acestor reglementari a fost efectuata prin Hotararea Guvernului nr. 965/2017 si a adus imbunatatiri privind siguranta biciclistilor.
Este obligatoriu sa ai montat un set de iluminare pentru bicicleta (faruri si catadioptri) doar atunci cand vizibilitatea este redusa sau circuli pe timp de noapte, atat in interiorul localitatilor, cat si in exteriorul acestora.
TIP: În cazul în care bicicleta este marcată ca nefiind proiectată pentru utilizarea pe șosea, aceasta nu trebuie să aibă echipamentul de mai sus. Cu toate acestea, cu o astfel de bicicletă nu o puteți merge decât în afara drumului și niciodată în traficul obișnuit. Chiar și așa, o bicicletă sigură ar trebui să aibă echipamentul de bază. Este vorba despre siguranța noastră.
Ordonanța ne obligă să avem reflectoare de bază pentru a avertiza șoferii. Dar dacă vă plac plimbările de seară sau dacă vă urcați pe bicicletă pe orice vreme, trebuie să fiți foarte vizibili. Asigură-te că și echipamentul tău are elemente reflectorizante. rucsacuri, îmbrăcăminte și încălțăminte. Aici, cu cât mai multe, cu atât mai bine.
Este obligatorie casca de ciclism?
Din punct de vedere legal, cască de protecție nu este obligatorie ,dar recomandată. Dacă alegeți o cască, atunci cu siguranță înțelegeți importanța acestui echipament opțional pentru bicicliști. La un moment dat, o cască poate fi singurul lucru care vă va proteja într-o cădere, care poate fi fatală fără protecție pentru cap.

Rețineți că genunchierele sunt un echipament esențial, în special primăvara.
Căștile sunt foarte sofisticate în zilele noastre. Acestea vă protejează bine capul, au o ventilație plăcută și au adesea un design elegant. Vă recomandăm să alegeți o cască de ciclism în funcție de terenul pe care îl veți parcurge. Căștile de șosea sunt bune pentru mersul pe șosea, căștile MBT cu parasolar sunt mai bune pentru off-road, iar căștile speciale cu protecție maximă pentru întregul cap sunt mai bune pentru downhill sau freeride.
Amenzi
Pentru nerespectarea regulilor rutiere specifice, bicicliștii pot primi amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, adică cuprinse între 580 și 725 de lei. Totuși, în anumite cazuri, cei ce se deplasează cu bicicleta pot primi amenzi mai mari (între 870 și 1.160 de lei). Aceste amenzi se aplică, de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi etc
Care sunt obligațiile ciclistului?
Ca sa eviti incidentele neplacute in trafic si sa circuli in conditii de siguranta cu bicicleta pe drumurile publice, trebuie sa stii care sunt obligatiile si interdictiile pe care le ai ca biciclist.
Obligatiile oricarui biciclist sunt urmatoarele:
- Trebuie sa ai mereu la tine actul de identitate.
- Trebuie sa iti dotezi bicicleta conform regulamentului din Codul Rutier.
- Imbracamintea cu elemente fluorescent-reflectorizante este obligatorie numai in afara si in interiorul localitatilor unde nu functioneaza iluminatul public, de cand se innopteaza si pana in zorii zilei sau cand vizibilitatea este redusa.
- Daca circuli cu bicicleta alaturi de inca o persoana sau te intalnesti cu alti biciclisti in trafic, trebuie sa mergeti pe un singur rand. Circulatia in paralel este permisa numai in cazul concursurilor organizate.
Totodată, legislația rutieră stabilește că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani și că, atunci când circulă pe drumurile publice, bicicletele trebuie conduse numai pe un singur rând (nu în paralel).

Oferta completă de echipamente pentru ciclism o găsiți pe web-site.
Chiar dacă nu intenționați să circulați pe drumuri și doriți doar să mergeți în off-roading, este bine să nu consumați băuturi alcoolice. Chiar și numai pentru propria siguranță. Sau cel puțin de dragul poziției tale de negociere în relația cu compania de asigurări în cazul unui accident.
Recomandări de accesorii pentru ciclism
Chiar dacă următoarele accesorii nu sunt incluse în echipamentul obligatoriu pentru bicicletă, un bun biciclist ar trebui să le aibă în dotare.
- Elementele de bază sunt o pompă, o cameră de rezervă sau un spray pentru repararea înțepăturilor minore.
- Plimbările mai lungi vor fi mult mai plăcute cu o sticlă de bicicletă sau un sistem de hidratare de bună calitate, un suport bun pentru telefon sau o bancă de energie pentru a-l reîncărca.
- Pentru pădure, dar și împotriva insectelor zburătoare, ochelarii de ciclism sunt soluția ideală.
- Dacă plănuiți o călătorie lungă, căutați rucsacuri ușoare pentru ciclism. Fiecare gram în minus contează.
Ciclismul în destinații populare precum Slovacia și Austria
Atunci când planificați o excursie cu bicicleta în străinătate, asigurați-vă că vă verificați obligațiile în țara respectivă. Am ales ca destinații populare Slovacia și Austria și, ne-am concentrat pe aceste două țări vecine.
Echipament obligatoriu pentru biciclete și cicliști în Slovacia
Casca de ciclism este obligatorie pentru toți bicicliștii care circulă în afara orașului. Copiii sub 15 ani trebuie să o poarte în orice moment și oriunde. În condiții de vizibilitate redusă, elementele reflectorizante de pe îmbrăcăminte sunt obligatorii. Bicicletele trebuie să aibă lumini față și spate, un claxon și elemente reflectorizante.
Echipament obligatoriu pentru biciclete și cicliști în Austria
Căștile de protecție sunt obligatorii pentru copiii cu vârsta sub 12 ani. Dacă transportați un copil pe un scaun de bicicletă, roata din spate trebuie să aibă o apărătoare de noroi. În plus, bicicleta trebuie să aibă un far față alb sau galben și un far spate roșu. Un reflector roșu în spate, reflectoare portocalii pe pedale și în spițele roților (aici pot fi și albe) sunt obligatorii. Echipamentul obligatoriu include frânele față și spate funcționale și un claxon.
-
Căști ciclism
-
Pantofi pentru ciclism
-
Genți și borsete
-
Faruri
-
Pompe
-
Sticle
-
Suport pentru telefon
-
Antifurt
-
Scule
-
Saci de dormit pentru ciclism
-
Ciclocomputere
-
Portbagaje
Link-uri utile
Autor: Lucie Krůčková
Surse: pixabay.com, unsplash.com