Ce este Ferrata?
Ferratas, Via Ferrata sau Klettersteig sunt trasee asigurate cu o frânghie de oțel. Adesea, acestea includ trepte și balustrade pentru a compensa absența treptelor naturale din stâncă. Unele ferrata sunt completate de scări cu pasarele.
De ce echipament este nevoie pentru ferrata?
Dacă nu sunteți sigur de echipamentul potrivit, consultați seturile complete deja asamblate, unde veți fi siguri că nu vă va lipsi nimic. Am testat pe teren „Ocún Twist + Chest Shard set”, care include absolut tot ce aveți nevoie - în afară de mănuși, pe care cu siguranță vă recomandăm să le achiziționați dumneavoastră.
|
Alpinism pentru începători
Ce trebuie să cumpărați când doriți să începeți alpinismul?
>>> Detalii <<<
|
Am nevoie de ham de piept?
Dacă este necesar să aveți un ham de piept este o întrebare foarte frecventă. Un ham de piept (sau un ham de corp complet) vă protejează de rostogolirea cu capul în jos în caz de cădere. În plus, dacă aveți doar un ham de șezut, toată forța se transferă pe coloana lombară și o poate chiar rupe. Așadar, nu vă subestimați echipamentul.
Cel puțin un ham de piept este puternic recomandat pentru copii, începători și pentru secțiunile ferrata mai dificile. În unele zone de ferrata este chiar interzisă intrarea fără ham de corp/ piept, conform regulamentului pentru vizitatori.
Cum să pregătiți echipamentul pentru ferrata?
Încercați hamurile de șezut și de piept și ajustați-le dimensiunea. Apoi, folosind o buclă clasică sau, în cazul nostru, un Tie In Sling și o carabinieră Osprey twist, conectați cele două hamuri. Sling-ul Tie In va face pregătirea mult mai ușoară și mai rapidă decât cu un sling clasic. Treceți bucla prin ambele bucle ale centurii de piept și folosiți carabiniera pentru a conecta capetele buclei la ochiul central al hamului.
Apoi treceți bucla de pe frâna ferrata prin cusăturile buclei (evidențiate în verde închis); și înnodați întregul amortizor prin buclă a doua oară. Acest lucru va crea un nod tip vulpe.
Și acum sunteți gata să porniți într-o aventură pe Via Ferrata! :)
! Atenție! Ochiurile de pe părțile laterale ale hamului sunt doar bucle de material, nu sunt portante! Le puteți folosi pentru cască sau carabiniere, dacă nu aveți nevoie de ele pe moment. Doar așa-numita buclă centrală, care leagă partea superioară a hamului de picioare, este de susținere.
Asigurarea este cheia!
Pe ferrata vă asigurați cu ajutorul unor carabiniere pe o coardă de oțel, care este fixată de stâncă cu puncte de ancorare (ancore). Trebuie să fixați întotdeauna ambele carabiniere și, din motive de siguranță, de preferință în sensuri opuse (nu ambele pe aceeași parte). Atunci când treceți peste ancore, este necesar să asigurați câte o carabină - nu pe amândouă odată - o carabinieră trebuie să fie întotdeauna fixată pe cablu! Aveți grijă să nu lăsați carabinierele libere
Păstrați o distanță suficientă, mai ales dacă escaladați o secțiune verticală. În cazul în care un alpinist alunecă și cade, să fie distanța necesară, astfel încât să nu cadă pe alpinistul de dedesubt. Dacă cădeți, asigurarea va lovi cel mai apropiat punct de ancorare. Odată ce ajungeți la următorul punct de ancorare, nu ezitați să vă reasigurați. Categoric nu urcați deasupra punctelor de ancorare - pericolul în caz de cădere ar crește de multe ori.
Sfat: Nu „asundeți” carabinierele” de asigurare la spate, este inutil de obositor. Țineți-le tot timpul în fața dvs. sau între mâini.
Așa NU!
Să ne uităm la un caz de descurajare. Pe parcurs, am dat peste un așa-numit „ignorant în materie de siguranță”, care ne-a făcut o demonstrație a modului în care nu trebuie să procedăm.
Puteți identifica toate defectele care ar putea pune în pericol siguranța unui alpinist?
Deci, care sunt cele mai frecvente greșeli și cum ar trebui să fie corect?
Așa DA!
- JAsigurare cu amortizor de cădere
- Utilizarea unui ham de piept sau a unui ham complet
- Echipamentul include o cască și mănuși
- Încălțăminte adecvată
- Menținerea distanei de siguranță între alpiniști
- Asigurarea se face prin alternarea carabinierelor
|
Așa NU!
- Asigurare cu bucle cu carabiniere
- Neutilizarea hamului toracic sau a hamului complet
- Lipsa căștii și a mănușilor
- Încălțăminte nepotrivită
- Cățărătorii se află foarte aproape unul de celălalt, fără o distanță sigură între ei.
- Asigurarea cu ambele carabine simultan
|
Țineți cont de faptul că echipamentul dvs. inadecvat sau lipsa totală a acestuia nu vă pune în pericol doar pe dvs., ci și pe alpiniștii de sub dvs.
Evaluarea dificultății
Cele mai comune marcaje pentru dificultatea traseelor sunt literele de la „A” la „F”, literele „A” și „B” fiind cele mai potrivite pentru copii și începători. „C” sunt mai dificile, dar încă gestionabile pentru începători. Optați pentru „D” atunci când aveți ceva experiență, așteptați-vă la terenuri mai dificile din punct de vedere fizic și la surpări. „E” sunt deja ferrata extrem de dificile, ca să nu mai vorbim de «F».
Este posibil să fi studiat nivelurile de dificultate, care este și care nu este potrivit pentru cine, dar până când nu experimentați personal, este greu de ghicit care dintre ele se potrivește capacităților și abilităților dvs. actuale.
Tips-uri unde să faceți ferrata
Înainte de a începe cu entuziasm să planificați călătorii în străinătate și să alegeți destinații pe baza locurilor fotogenice și a fotografiilor de pe internet, acordați-vă puțin timp pentru a explora ferratele locale. În acest fel, puteți evita orice surprize neașteptate (frica de înălțime, lipsa de condiție fizică etc.) și vă puteți face o idee mai bună despre ceea ce puteți face în străinătate.
Web site-ul via-ferrata.ro este un ghid folositor și complex pentru trasee de specialitate. Se oferă pentru fiecare traseu informații detaliate precum grad de dificultate, lungime, verticalitate,timp, access, echipament pecum și videouri de pe traseu.
Un exemplu este traseul Via Ferrata Cheile Lazuri, jud. Bihor (B)
Dintre traseele mai dificile cu grad de dificultate E via-ferrata.ro menșionează traseele de pe Piatra Șoimilor în jud Harghita și Peștera Muierilor în jud. Gorj.
Pentru localizare si navigare, luati in calcul faptul ca in anumite zone poate lipsi complet semnalul GSM iar orientarea prin GPS va trebui facuta offline. Doua aplicatii foarte buna pentru navigare offline, pentru telefoanele cu Android, sunt Mapy.cz si OsmAnd. (Netestate personal) pentru iPhone puteti incerca: Mapy.cz, OsmAnd, MAPS.ME sau HERE WeGo.
În Cehia în afară de popularul Pastýřské stěnyi din Děčín, unde există trasee potrivite atât pentru începători, cât și pentru cei mai experimentați, merită să vizitați ferrata Vodní brána de lângă Semily, unde vă veți regăsi ca începător. În sud, merită vizitată ferrata Hluboká, cu trei sectoare pe ambele maluri ale râului. Pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt este o plimbare destul de lungă, sau puteți să vă luați propria barcă și să vâsliți până la celălalt mal:). Dacă îndrăzniți să încercați ferrata solicitantă, încercați Bechyně din apropiere, unde brațele și mușchii abdominali se vor încălzi frumos - mai ales în timpul urcării finale pe surplomb - nu degeaba nivelul său de dificultate este dat ca D/E. Aveți grijă, această ferrata nu este un circuit, trebuie să aveți puterea de a vă întoarce pe același drum din nou.
Link-uri utile
Autor: Tereza Pavlíková
resurse: arhiva auorului, via-ferrata.ro