Gaură în salteaua gonflabilă. Cum și cu ce să o reparați?
Cuprins |
Importanța prevenției
Aveți grijă de echipamentul dvs. Evitați contactul cu obiecte ascuțite, evitați lumina puternică a soarelui și temperaturile non-standard. Toate extremele pot slăbi materialul. De asemenea, chiar dacă nu puteți controla întotdeauna comportamentul animalului dumneavoastră de companie, recomandăm acordarea atenției și la acest aspect, pentru preveni străpungerea cu ghearele a obiectelor gonflabile. Împotriva pietrelor ascuțite, cea mai bună prevenire este o prelată sau o folie de protecție foarte rezistentă la perforare. Un exemplu este Dupont Tyvek.
Localizarea găurii
Când are loc un accident, acționați cât mai curând posibil. Important este să afli de unde se scurge aerul. Dacă puteți localiza direct gaura, ați parcurs primul pas. Dar de multe ori nu ai idee unde să cauți. Umflați șezlongul sau salteaua deteriorată și ascultați puțin pentru a vedea dacă auziți cum iese aerul. Dacă nu puteți localiza cu exactitate, ștergeți zona cu o cârpă umedă, scufundați articolul gonflabil în apă sau aplicați apă cu săpun în zonele suspecte. Formarea bulelor vă vor arăta unde este problema. Marcați locul cu un marker pentru a nu fi nevoit să îl căutați din nou.
|
Cum se alege o salteaSunteți un fan al naturii și vă place să dormiți în ea? Și aveți pe ce dormi? Iată un ghid excelent pentru a alege salteaua potrivită! |
Reparație cu kit autoadeziv
Lăsați locul să se usuce și între timp pregătiți kitul autoadeziv. Acestea sunt concepute pentru a rezista presiunii aerului aplicat în interiorul saltelei, făcând față în același timp umidității din exterior.
- Mai întâi, curățați zona și împrejurimile acesteia. Suprafața trebuie să fie curată, uscată și degresată. În funcție de material, pentru curățare se folosește benzină sau acetonă. Un șervețel de curățare impregnat cu alcool este de obicei inclus în pachet.
- Lăsați zona să se usuce din nou.
- Tăiați dimensiunea de petic necesară.
- Lipiți prima parte a peticului autoadeziv peste gaură.
- Următorul pas depinde de tipul de set de reparații. Pentru unele tipuri, trebuie doar să dezlipiți stratul superior de protecție și gata. Alte tipuri sunt formate din două straturi de petic. Acoperiți gaura cu peticul mic de bază, apoi acoperiți-l cu cel de-al doilea plasture.
- Ați terminat.
Sfat: Luați și transportați în rucsac un kit de reparații pentru activitățile dvs. în aer liber. Greutatea și volumul său sunt minime, la fel ca și prețul său, însă vă poate salva noaptea sau ziua de distracție.

Încercați să o reparați cu lipici sau cu un petic. Și lipirea fără petice este acum perfect impermeabilă.
Pentru zonele mai mici, de obicei este necesar doar lipici, adică un strat. Deteriorările mai mari trebuie sigilate cu un strat dublu. Există, de asemenea, kituri disponibile care conțin separat adeziv, iar plasturele se lipește cu ajutorul acestui adeziv.
Sfat: Achiziționați un adeziv fără petice. Datorită vâscozității sale reduse, acesta pătrunde în cusăturile microscopice care prezintă scurgeri de aer. De asemenea, este utilizat pentru a reconstrui materialul lipsă. Rezultatul este rezistent la apă.
Metode alternative de reparare
Dacă nu aveți un set de reparații, trebuie să vă activați imaginația și să folosiți ceea ce aveți la îndemână.
De exemplu, vă poate fi de ajutor:
- bandă adezivă rezistentă
- o bucată de material impermeabil și adeziv
- kit de reparare pentru bicicletă.
Pentru aceste abordări alternative, poate doriți să vă gândiți mai întâi dacă nu e mai bine să așteptați până ajungeți acasă și să le reparați, în ceea ce privește materialul, folosind soluții profesionale. Eventual, înlocuiți reparația rapidă, alternativă cu o soluție mai potrivită cât mai curând.

Îngrijirea corespunzătoare este importantă. Alegerea echipamentului potrivit este la fel de importantă. Aflați cum se alege o saltea.
Există diferite kituri de reparații pentru diferite materiale. Pentru repararea suprafețelor de bumbac, sunt potrivite seturile care necesită aplicarea cu ajutorul fierului de călcat, în timp ce, pentru plasă sunt potrivite kiturile cu petice autoadezive.
Link-uri utile
Autor: Lucie Krůčková
Surse: arhiva 4camping