Geocashing: Căutarea de comori în natură și în orașe
Cuprins |
Introducere
Termenul muggle nu este folosit doar în legătură cu ucenicii vrăjitorilor, ci și cu o aventură în aer liber numită geocaching. Pregătiți-vă ca, în timpul căutării de geocache-uri, să inspectați parapeți, să vă cățărați în copaci, să intrați în tufișuri și să priviți confuz harta, în timp ce vă uitați împrejur. Și, totuși, o să vă placă!
Ce este geocaching?
Geocaching este un joc bazat pe poziționare GPS și constă în găsirea unor cutii cu ‘comori’ numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice.Uneori le cunoașteți direct, alteori trebuie să le calculați. Din când în când, trebuie să acceptați că veți pleca cu mâna goală și nu veți găsi ascunzătoarea.
Proprietarii cache-urilor încearcă să plaseze cutiile în locuri interesante. Popularitatea vânătorii de comori a fost relansată de pandemia de coronavirus. O consideram o distracție suplimentară pentru copii și, în același timp, ne aminteam cum, pe vremea când nu aveam copii, căutam cutii prin păduri.
Nu este întotdeauna ușor să găsești ascunzătoarea. Uneori este nevoie de îndemânare, alteori de atenție, iar în anumite momente și de gândire logică. În multe cazuri, cutiile pentru înregistrare sunt foarte ingenioase. Cache-urile urbane sunt adesea de dimensiuni micro sau chiar nano, adică extrem de mici.

Cutia cu cache-ul poate fi ascunsă chiar și într-un copac. Uneori, agilitatea este suficientă, dar alteori nu vă puteți descurca fără echipament adecvat de escaladă. Minim necesare sunt corzile și sistemul de asigurare.
Cum să înțelegi terminologia?
Consultați un mic dicționar al geocachingului:
- cache- – cutie, comoară, ascunzătoare pe care o căutați cu ajutorul coordonatelor GPS și în care vă înscrieți în logbook ca descoperitor
- cacher – vânător de cache-uri
- muggle – trecător întâmplător, care nu trebuie să știe despre locația cache-ului și nu are voie să dezvăluie ascunzătoarea acestuia.
- trackables – cache la care cunoașteți de la început coordonatele ascunzătorii finale.
- multiple – denumire pentru multicache. La acest tip de cache, trebuie să colectați informații din mai multe locații pentru a putea calcula coordonatele ascunzătorii finale.
- kinder cache– în cutii sunt uneori plasate mici obiecte pentru copii (de exemplu, din ouă Kinder). Micii descoperitori se bucură de astfel de comori, însă unii geocacheri sunt împotriva umplerii excesive a ascunzătorilor.
- hint – indiciu care ajută la găsirea mai ușoară a ascunzătorii cache-ului.
- angel cache – tip special de cache care se recuperează cu ajutorul unei prăjini lungi
De ce aveți nevoie pentru geocaching?
Echipamentul de bază al unui geocacher constă în:
- un telefon mobil sau un dispozitiv pentru afișarea poziției actuale pe baza coordonatelor GPS,
- aplicații pentru geocaching (c:geo sau Geocaching®),
- creion sau pix
Baza pentru a începe căutarea cache-urilor este simplă. Desigur, există și multe alte lucruri care vă pot face explorarea în natură și vânătoarea de comori mai ușoară:
- cuțit sau, ideal, un multitool – Un cuțit este un companion aproape indispensabil în excursii. În cazul cache-urilor, îl veți folosi atunci când trebuie să deschideți un capac blocat.
- sticlă pentru apă – Desigur, o sticlă este utilă pentru scopul său principal, adică pentru a bea atunci când vă este sete. Există, însă, și cache-uri unde va trebui să folosiți apă pentru a ajunge la ascunzătoare.
- mănuși pentru ecrane tactile – Veți verifica frecvent locația pe telefon și veți citi diverse informații. Iarna, nu veți dori să scoateți și să puneți mănușile mereu.
- încălțăminte adecvată– Dacă vânați cache-uri în centrele orașelor, probabil veți fi îmbrăcați în mod obișnuit. Însă, atunci când plecați în natură, veți aprecia încălțămintea de drumeție confortabilă. Alegeți încălțămintea în funcție de terenul în care vă aventurați pentru a găsi cache-ul.
- îmbrăcăminte – aceleași reguli se aplică și pentru îmbrăcăminte, la fel ca pentru încălțăminte. Niciodată nu știți cât timp veți petrece căutând, așa că gândiți-vă la îmbrăcăminte funcțională și la o gustare de rezervă.
- rucsac sau borsetă – Chiar și atunci când nu planificați drumeții montane dificile, luați cu voi câteva lucruri esențiale în natură. Un rucsac mic sau o borsetă poate fi de mare ajutor.
Pentru geocaching, la fel ca pentru orice activitate sportivă, vă vor fi utile ceasurile inteligente sau sporttesterele. Veți putea urmări numărul de pași parcurși pe parcursul zilei. Unele dispozitive au integrate lanternă, busolă și funcții de monitorizare a poziției.
Înainte de a pleca fără teamă în căutarea primei voastre cache, evaluați mai întâi nivelul de dificultate pe baza parametrilor indicați (teren și dificultatea găsirii/decriptării). Aceste informații vă vor spune multe despre ce vă așteaptă și dacă, în calitate de începător, veți reuși să o găsiți.
Valorile variază de la 1 la 5. O dificultate de 1 înseamnă că ar trebui să puteți descoperi cache-ul printr-o privire atentă în apropiere. Un teren marcat cu 5 va necesita un efort fizic considerabil, escaladarea unor locuri inaccesibile sau chiar scufundări. În general, se poate spune că găsirea unui astfel de cache poate fi periculoasă.
Fiți atenți atunci când căutați cache-uri și nu vă supraestimați abilitățile.
Link-uri utile
Autor: Lucie Krůčková
Resurse: arhiva autorului