Sunteți o alergătoare înfocată, sarcina nu este un epediment dacă țineți cont de câteva sfaturi. Când este sigur să alergi în timpul sarcinii? Cum ar trebui să te echipezi pentru a face alergarea chiar și în timpul sarcinii o experiență plăcută, fără riscuri?
Descriere : A fi gravidă nu trebuie să însemne o oprire a activităților sportive.
Nu degeaba se spune că fiecare femeie este diferită. Chiar și fiecare sarcină este diferită. Practic, nu există un singur standard care să spună când alergarea în timpul sarcinii este adecvată și când este interzisă.
Alergarea în sarcină
În toate privințele, alergarea în timpul sarcinii înseamnă să te lași ghidată de propriul corp și să simți cum reacționează acesta. Dacă o femeie este sănătoasă, nu ar trebui să elimine sportul din programul ei doar pentru că este însărcinată. Dimpotrivă, lenea duce la creșterea excesivă în greutate.
În general, alergatul în timpul sarcinii nu este potrivit pentru începători. Dacă nu sunteți obișnuită să alergați, cu siguranță nu începeți să alergați în timpul sarcinii. Consultați-vă ginecologul pentru a fi siguri, dar probabil că vă va spune același lucru. Dacă ești obișnuită cu exercițiul și te simți bine făcându-l, nu există niciun motiv să te oprești din alergat peste noapte.
Atunci când alergați în timpul sarcinii, uitați de doborârea recordurilor de viteză și distanță. Maratonul sau alte curse similare nu au sens din punct de vedere al sănătății. Corpul se supraîncălzește și presiunea din corp se schimbă. Chiar s-ar putea să nu facă bine copilului.
Beneficiile depășesc riscurile
Alergarea în timpul sarcinii poate avea o serie de efecte benefice asupra organismului:
- Aceasta reduce riscul de diabet gestațional, care poate apărea chiar și la femeile care nu au avut probleme cu zahărul înainte. Cu siguranță este mai bine să ardeți zaharurile imediat când alergați.
- Întăriți inima și vasele de sânge. Alergarea regulată îmbunătățește forma cardiovasculară generală și crește rezistența.
- Vă veți îmbunătăți flexibilitatea și veți crește forța. Alergarea în timpul sarcinii ajută la menținerea forței musculare și a flexibilității. Ajută la o postură mai bună.
- Veți avea greutatea sub control. Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii și la minimizarea riscului de creștere excesivă în greutate.
- Reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit. Alergarea eliberează endorfine, așa-numiții „hormoni ai fericirii”, care pot ajuta la reducerea nivelului de stres și, în consecință, la îmbunătățirea stării de spirit.
- Promovarea unui somn de calitate. Activitatea fizică, cum ar fi alergatul, poate duce la un somn de mai bună calitate și poate rezolva problemele de insomnie.
În orice caz, dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste probleme, gândiți-vă de două ori înainte de a alerga din nou în timpul sarcinii:
- sângerări,
- contracții,
- leșin,
- amețeli sau dureri de cap,
- probleme de respirație,
- dureri de muschi și articulații.
Ascultă-ți întotdeauna corpul. Dacă nu aveți energia necesară pentru o alergare în timpul sarcinii, vă simțiți slăbită, vă pierdeți respirația după câțiva pași, nu vă forțați. Încearcă să alergi poate câteva zile mai târziu.
Alergarea în primul trimestru al sarcinii
Adevărul este că cea mai riscantă este prima treime a sarcinii. Pe de altă parte, unele femei nici nu știu despre sarcină pentru o mare parte din primul trimestru. Dacă sunteți în formă, nimic nu vă împiedică să alergați. Avantajul este că, de obicei, veți alerga cu greutatea dvs. inițială.
Sfat de la experții în sănătate: mențineți-vă ritmul cardiac sub 140 și supravegheați aportul de lichide. Purtați o sticlă sport pentru alergare și procurați-vă un rucsac sau o vestă de alergare cu o pungă pentru băuturi. Un tester sportiv vă va ajuta să vă monitorizați ritmul cardiac.
Nu uitați încă din primul trimestru despre compoziția corectă a dietei. Magneziul și mineralele sunt la fel de importante pentru dumneavoastră ca și vitaminele.
Procurați-vă un sutien sport ferm, de bună calitate, la începutul sarcinii. Așteptați-vă să treceți la un sutien mai mare pe măsură ce sarcina progresează. După naștere, este posibil să căutați produse fără cusături care să nu vă deranjeze.
Alergarea în al doilea trimestru al sarcinii
În al doilea trimestru de sarcină, este bine că senzația de greață se atenuează. Greutatea crește încet. Oricum, centrul de greutate al corpului tău se schimbă și alergatul va arăta diferit. Probabil te vei apleca mai greu în față și te vei lovi mai mult de degetele de la picioare. Gândește-te la articulațiile tale și previne umflăturile. Șosetele de compresie sau ciorapii sub genuchi de compresie vă pot ajuta să faceți acest lucru.
Descriere : Dacă corpul tău cere să faci mișcare chiar și în timpul sarcinii, dar alergarea nu este una dintre preferatele tale, înlocuiește alergarea cu drumețiile.
Dacă continuați să alergați în timpul sarcinii, aveți grijă în mod constant de corpul dumneavoastră:
- Pantofii de alergare joacă, de asemenea, un rol. Pantofii existenți nu mai sunt ideali pentru tine, cu o burtică în creștere. Greutatea ta crește, centrul tău de greutate se modifică și membrele tale se pot umfla. Protejează-ți articulațiile și alege pantofi cu absorbție a șocurilor. Printre cei mai populari în ultima vreme sunt pantofii de alergare ușori Hoka. Găsește un expert în pantofi de alergare în magazin sau cere un sfat la departamentul de relații cu clienții.
- Alege colanți noi. Uitați de cumpărarea celor folosite de la magazinul second hand. O burtă în creștere are nevoie de îngrijire. Pentru vară, caută pantaloni scurți 2 în 1 sau o fustă cu pantaloni scurți cusuți. Acestea îți vor oferi libertate totală de mișcare în timp ce poți face pași mari.
Aleargă pe cărări de pădure, pe pajiști. Alegeți însă poteci mai drepte, fără obstacole neașteptate. O pistă de atletism este, de asemenea, bună. Evitați suprafețele dure și drumurile asfaltate dacă este posibil. Veți solicita inutil articulațiile.
Alergarea în al treilea trimestru al sarcinii
Luați-vă un partener de alergare care să vă ajute atunci când alergați. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea, este mai bine să faceți plimbări ușoare sau să înotați. Chiar și atunci când mergeți pe jos, purtați pantofi de drumeție sau de trail de bună calitate și adăugați bețe de nordic walking la echipamentul dumneavoastră.
Descriere. Yoga este un sport calm care vă întărește mușchii planșeului pelvin și ameliorează durerile de spate.
Când să începeți exercițiile fizice după naștere
După naștere, este mai bine să renunțați la alergare un timp. Cel puțin, așteptați să începeți să alergați până când ați fost verificată de ginecolog, care va confirma că totul este în regulă. În primul rând, începeți să vă întăriți mușchii pelvieni și mușchii abdominali . Nu uitați de o saltea de exerciții de bună calitate.
Nu compara rezultatele tale la alergare cu perioada dinainte de a rămâne însărcinată. Alergarea în timpul sarcinii nu este o disciplină de cursă. Doar bucură-te de ea.
|
Cum să alegeți mărimea potrivită la pantofi
În acest articol, 4camping vă va oferi sfaturi despre cum să alegeți mărimea potrivită la pantofi.
>>> Detalii <<<
|
Link-uri utile
Autor: Alena Bouchalová
Resurse: arhiva 4camping,pixabay.com, Kilpi.com